Over ons 


Miriam van der Sande-Wiechels / bedrijfsleider Zorgstal Helvoirt

Paarden hebben altijd al deel uitgemaakt in mijn leven. Begonnen als kind zoals zovelen op een manege.
Mijn hart lag echter niet bij de sport, maar bij de inzet van paarden als onderdeel van werk, Ik zag hoe paard en mens een band met elkaar hebben, elkaar versterken en vertrouwen bij het dagelijks werk, zoals onder andere te zien is bij de aangespannen paarden in de land & bos bouw, bij de reddingsbrigade en de garnalenvissers,  

De drijfveer om hierin betekenisvol te kunnen zijn voor mens en paard, is begonnen in dienstverband als instructeur paardrijden gehandicapten voor een stichting. Hier heb ik mijn Orun basis diploma mogen behalen en daarnaast diverse andere certificaten om met de paarden te kunnen "werken".

Binnen de stichting waren er veel verschillende beperkingen aanwezig die mede door middel van "de magie der paarden"
in positieve zin mentaal en lichamelijk verbeterd zijn.

In de praktijk heb ik echter ook mogen ervaren dat er veel mensen met een beperking, alsook paarden die uitvallen in de sport, wegens blessures of die gewoon een dagje ouder worden, het zonder extra ondersteuning en zorg het niet meer redden, en tussen het beruchte wal en schip vielen. 

Dit moest toch anders en vooral beter kunnen? 

Vanuit deze gedachte heb ik een initiatief opgestart om vanuit ons huis, in het groeiende paardenpension deze doelgroep beter te kunnen ondersteunen. 

Zorgstal Helvoirt zag het levenslicht!

Mijn doel is het bieden van een fijne plek, een inclusieve community waarin mens en dier samenkomen en zichzelf mogen zijn. Niet kijkende naar de beperking, maar denken en handelen in mogelijkheden en oplossingen. Een ieder doet er toe en dat alle mensen en paarden hun eigen waardevolle en betekenisvolle inbreng meenemen op hun eigen unieke manier, Ik geloof dat wij elkaar liefdevol behoren te ondersteunen, en voor elkaar te horen zorgen omdat wij allen zoekende en vooral lerende zijn in het leven. 

Zorgstal Helvoirt bied naast een paardenpension ook op PGB basis maatwerk dagbesteding aan, en begeleid stagiairs van zowel het regulier als het speciale onderwijs. Mijn taken binnen de Zorgstal zijn dan ook erg uitgebreid. Naast het uitvoeren van de dagelijkse gang van zaken, is een van mijn hoofdtaken ook het bemiddelen en begeleiden tussen professionals, mijn expertise en de mensen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen voor de individuele persoon en het paard. Dit gebeurt zowel met interne als externe samenwerkingen. Denk hierbij aan het onderwijs, kleine zelfstandigen, ervaringsdeskundigen en zorg- en/of andere professionals in de mensen en paardenwereld.

Inmiddels doe ik dit werk al meer dan 12 jaar met veel plezier en vooral met een enorme voldoening in ons eigen bedrijf aan huis,
Op een geweldige locatie in de directe nabijheid van het natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen,

Ik vind het erg fijn dat ik paard en mens, met al hun verschillende achtergronden en al hun verschillen mag verbinden met elkaar.
Het is genieten om
 ze samen te zien groeien en opbloeien aan hun deelname in de groep en in de maatschappij,

ik voel mij dan ook een bevoorrecht mens, en ben zeer dankbaar dat ik samen met mijn man Frank deze prachtige plek heb weten te creëren!

  

Frank van der Sande
Miriam van der Sande-Wiechels

 Onze Bedrijfs-paarden:  Robin Hood,  Lars en Parel

0K9B3550
0K9B3610
0K9B3490
0K9B3430
0K9B3406